Akhbar Israel, Haaretz menyatakan bahawa pegawai Bahrain dan Israel sedang mempelajari keadaan untuk mengumumkan hubungan antara kedua-dua belah pihak.

Minggu lalu, delegasi Israel telah melawat Bahrain; sebuah negara yang tidak mempunyai hubungan diplomatik rasmi dengan rejim Zionis.

Diplomat Israel berada di Bahrain untuk persidangan antarabangsa yang dianjurkan oleh UNESCO, walaupun simbolik, penyertaan mereka menandakan pergeseran hubungan Manama ke Tel Aviv.

Menurut laporan Haaretz seperti yang dipetik oleh Farsnews, Bahrain dan Israel mempunyai kepentingan bersama yang telah mendorong kedekatan mereka.

Menteri Luar Bahrain, Khalid bin Hamad Al Khalifa juga menyokong serangan rejim Zionis terhadap Syria. Haaretz melihat ini sebagai isyarat ke arah mewujudkan hubungan diplomatik Manama dengan Tel Aviv.

Seorang bekas pegawai Israel memberitahu Haaretz bahawa salah satu sebab Bahrain adalah disebabkan sikap Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu yang bergerak ke arah Israel.

Langkah beberapa negara Arab untuk memenuhi syarat dengan rejim Zionis adalah sejajar dengan inisiatif Amerika Syarikat yang dikenali sebagai “Deal of the Century” dengan tujuan menghapuskan hak rakyat Palestin.

sumber – MediaAdil