Presiden Syria Bashar al-Assad mengatakan bahawa Amerika Syarikat (AS) menyebarkan radikalisme untuk meningkatkan kebodohan dan kemiskinan di dunia.

Bashar al-Assad pada Rabu ketika bertemu dengan anggota Majlis Perdamaian Dunia dan Persekutuan Pemuda Demokratik Dunia di Damsyik menjelaskan, jika cita-cita ini bersifat realistis dan bergantung pada tuntutan dan kepentingan negara, maka ia akan menjadi kuat terhadap kepentingan terhad sejumlah negara Barat, lapor MNA.

“Mempertahankan cita-cita itu mempunyai harga yang tinggi dan rakyat Syria juga telah membayar mahal untuk mempertahankan negara dan kebebasan keputusan mereka,” kata Assad.

Krisis Syria meletus sejak 2011 bersama-sama dengan serangan besar-besaran kumpulan pengganas yang disokong oleh Arab Saudi, AS dan sekutu-sekutunya untuk mengubah rantau ini untuk kepentingan Israel.

Krisis musuh dan konspirasi itu digagalkan oleh tentera dan rakyat Syria.

AS dan sekutu-sekutunya di bawah dalil melawan kumpulan-kumpulan pengganas Daesh, dan di luar koridor PBB serta tanpa koordinasi dalam kerajaan Syria 2014 membentuk Koalisi Anti Daesh Antarabangsa.

Gabungan pimpinan AS tersebut hingga kini telah menewaskan banyak warga di Syria dan Iraq.