Arab Saudi merancang untuk mengusir 250 etnik minoriti Islam Rohingya ke Bangladesh, kata aktivis kemanusiaan, Nay San Lwin.

San Lwin berkata, Arab Saudi adalah rumah kepada hampir 300,000 pelarian Rohingya, justeru beliau mendesak pihak berkuasa untuk menghentikan pengusiran itu.

“Kebanyakan warga Rohingya ini mempunyai izin tinggal dan boleh tinggal di Arab Saudi secara sah,” kata Nay San Lwin.

Dalam satu video diperoleh oleh Nay San Lwin, pelarian Rohingya – yang kebanyakannya tiba di negara ini beberapa tahun yang lalu – sedang bersedia dibawa ke Lapangan Terbang Antarabangsa Jeddah pada Ahad, di mana mereka akan menaiki penerbangan terus ke Dhaka.

Beliau berkata, kesemua mereka dijangka diterbangkan sama ada lewat hari semalam atau petang ini.

Arab Saudi sebelum ini, menghentikan pengeluaran permit residen kepada warga Rohingya yang memasuki negara berkenaan selepas 2011.

Nay San Lwin berkata, beberapa aktivis hak asasi manusia telah merayu kepada pihak berkuasa Arab Saudi sejak dua tahun lalu, dan beliau secara peribadi berjumpa pegawai serta diplomat Saudi supaya campur tangan dalam isu ini.

“Arab Saudi sepatutnya menghentikan pengusiran ini dan memberikan izin menetap seperti Rohingya yang lain yang tiba di negara ini sebelum mereka,” katanya.

Sekitar satu juta warga Rohingya melarikan diri ke jiran Bangladesh pada akhir 2017 apabila tentera Myanmar melancarkan kempen kejam terhadap mereka.

Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) mendakwa tentera kerajaan dan penganut-penganut agama Buddha tempatan membunuh beramai-ramai, membakar beratus-ratus kampung dan melakukan serangan geng besar-besaran terhadap warga Rohingya.

Myanmar bagaimanapun menafikan tuduhan itu, dengan mengatakan pasukan keselamatan bertempur dengan pemberontak bersenjata.

Namun, banyak pelarian yang ditempatkan di kem-kem yang sempit di Bangladesh berkata mereka takut untuk kembali ke Myanmar tanpa hak yang dijamin seperti kewarganegaraan, akses kepada penjagaan kesihatan dan kebebasan pergerakan. – Agensi