Musim Haji sudah bermula dan para pegawai Arab Saudi saat ini sedang disibukkan dengan pengurusan ibadah haji serta melakukan pelayanan terhadap para jemaah haji dan umrah yang datang dari berbagai belahan dunia.

Tetapi keadaan politik yang menyapu dunia hari ini seolah-olah mempunyai kesan langsung ke atas pengurusan haji dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Banyak dasar-dasar “Khadimul Haramain” yang dianggap jauh dari kata layak dan bahkan diskriminasi terhadap para jemaah haji yang datang dari negara-negara tertentu yang dikatakan sebagai negara yang sedang berselisih dalam politik dengan kerajaan Arab Saudi.

Untuk memberi tekanan ke negara-negara yang kini bertentangan, seperti Yaman, Syria, Libya, Palestin dan Qatar. Arab Saudi melarang rakyat negara-negara ini melakukan ziarah ke Baitullah.

Lebih buruk lagi, negara-negara termasuk dalam senarai negara yang rakyatnya tidak dibenarkan pergi ke haji untuk terus berkembang setiap tahun. Di samping itu, Arab Saudi terus mempertahankan tindakan mereka.

Warganegara Qatar

Arab Saudi untuk kali kedua berturut-turut terus menghalang jemaah haji Qatar untuk menghadiri ke Baitullah. Atas pelbagai sebab yang tidak munasabah, mereka cuba menghalang perjalanan jemaah Qatar.

Calon jemaah haji dari negara ini dengan sabar menunggu keputusan Arab Saudi untuk memberikan izin untuk melakukan ibadah yang lama ditunggu-tunggu. Walau bagaimanapun, disebabkan keputusan yang tidak adil dari Arab Saudi, mereka akhirnya perlu mengebumikan impian mereka atau sekurang-kurangnya perlu menunggu dengan sabar lagi sehingga bila-bila masa.

Pegawai Arab Saudi semakin mengetatkan keputusan mereka untuk menghukum negara jiran selepas penggubalan sekatan di Qatar.

Para jemaah haji Baitullah asal Qatar mengenai hal ini berkata, larangan menjalankan ibadah Haji bagi warga Qatar di tahun ini merupakan awal dari langkah politik mengejutkan Arab Saudi kerana perselisihan yang terjadi dengan para petinggi Qatar.

Quota jemaah dari qatar merosot tajam dari lapan ribu orang setahun kepada seribu tiga ratus orang. Sedangkan kuota negara jiran lain yang lebih kecil dalam istilah geografi dan penduduk negara masih sama seperti kuota yang ditentukan pada tahun-tahun sebelumnya.

Ashraf Shahin, pengarah Campain Hajj dan Umrah, telah menyebut aduan dan kemarahan para calon jemaah haji Qatar. Beliau mengakui usaha kuat Arab Saudi untuk menggagalkan perjalanan jemaah haji dan pengurangan kuota haji Qatar.

Riyadh sendiri telah mengumumkan bahawa jemaah haji Qatar dilarang terbang ke Arab Saudi menggunakan pesawat Qatar. Di samping itu, hanya Malik Abdul Aziz lapangan terbang di Jeddah boleh diakses oleh warga Qatar.

Di samping itu, kementerian Hajj Arab Saudi menuduh para Menteri Qatar Waqf enggan bekerjasama dengan Arab Saudi mengenai isu melaksanakan haji.

Sebelum itu, Kementerian Waqf dan Hal Ehwal Agama Qatar mengumumkan bahawa dasar Arab Saudi menjadikan sukar bagi warga Qatar untuk melaksanakan Haji telah dijalankan sejak awal krisis Teluk. Jadi ia tidak ada kaitan dengan apa yang dikatakan Kementerian Hal Ehwal Arab Saudi.

Kementerian Qatar mendakwa sikap Arab Saudi yang dianggap tidak masuk akal dan sarat rasis hanya berlaku kepada rakyat Qatar. Bagi negara-negara Islam yang lain tidak seperti itu.

Kenyataan itu menunjukkan bahawa Arab Saudi masih enggan memberikan kebenaran kepada jemaah haji dari Qatar untuk melakukan perjalanan melalui tanah. Di samping itu, Saudi juga mengharamkan penerbangan terus dari Doha ke Jeddah.

Dengan penguatkuasaan peraturan ini, jemaah haji Qatar perlu mengambil jalan lain yang lebih sukar, dan ia akan menjadi sangat menyakitkan bagi jemaah Haji dan warga tua.

Kementerian Qatar meminta Arab Saudi untuk tidak mengelirukan masalah politik dengan pengurusan Haji di tanah suci umat Islam.

Warganegara Yaman

Sejarah telah menyaksikan bahawa sejak dinasti Saudi menguasai tanah Arab Saudi, mereka sering melakukan tindakan yang tidak wajar kepada jemaah Baitullah, terutama bagi mereka yang datang dari Yaman.

Salah satu pembunuhan beramai-ramai yang paling menyayat hati adalah apabila pasukan keamanan Saudi membunuh 2900 jemaah Haji asal Yaman pada tahun 1922.

Pada masa itu para rombongan Haji sedang berada di perjalanan dan sampai pada daerah Tanomah, Arab Saudi. Selepas mereka dibunuh, semua harta yang dibawa kumpulan itu diambil oleh askar Arab Saudi. Itulah tahun Dinasti Saudi yang menguasai Hijaz dan Arab Saudi.

Jemaah haji dari Yaman sentiasa melaporkan sikap pengurus dan pegawai Haji. Yaman biasanya dipanggil sebagai syirik. Para pegawai melarang jemaah haji untuk melakukan haji ke makam suci Nabi Muhammad dan merampas buku-buku doa yang mereka bawa.

Di tahun yang sama ketika Arab Saudi melakukan campur tangan tentera di Yaman pada tahun 2015, mereka melarang jemaah Haji Yaman yang berjumlah kira-kira 18,000 orang untuk meraih impian mereka untuk memandang indahya Baitullah dari dekat.

Wakil Badan Haji dan Umrah Yaman, Abul Rahman al-Qallam menegaskan bahawa Arab Saudi pada tahun 2016 hingga kini tak memberikan izin kepada warga Yaman untuk melakukan ibadah Haji, padahal Kementerian Wakaf pada tahun 2016 terus menghantar surat kepada Kementerian Haji Arab Saudi untuk menyelesaikan masalah ini . Tetapi dia berkata, Saudi tidak memberi jawapan.

Warga Palestin yang tinggal di luar Palestin

Pada awal tahun lalu Arab Saudi memutuskan untuk tidak memberi kebenaran kepada penduduk Palestin yang tinggal di negara-negara Arab di luar Palestin untuk melakukan Haji dan Umrah. Mereka hanya akan membenarkan jika mereka mendapat maklumat surat dari Pihak Berkuasa Kebangsaan Palestin untuk diketahui bahawa jemaah yang berangkat dari Gaza ke tanah suci.

Warganegara Syria

Menteri Waqf Syria telah mengeluarkan kenyataan mengenai sistem rasminya. Parti beliau menekankan bahawa pegawai Arab Saudi mengenai isu Haji dan Umrah masih melarang orang-orang Syria untuk menjalankan haji.

Agensi pemerintah Syria menekankan bahawa larangan ini telah berjalan selama tujuh tahun berturut-turut.

Kementerian Wakaf Syria mengatakan, “Dengan merujuk pada ayat “Wa lillahi ‘al an-nasi hijju al-baiti man istatha’a ilaihi sabilan”, syarat-syarat ibadah Haji untuk saat ini belum sepenuhnya dipenuhi.” Karena ibadah Haji untuk saat ini telah dipolitikkan oleh Arab Saudi Wahabi.

Melalui Menteri Luar Syria, Menteri Wakaf Syria telah mengeluarkan protesnya kepada Organisasi Kerjasama Islam (OIC) dan juga untuk urusan Menteri Haji di Arab Saudi.

Pengurusan Haramain Syarifain dan pengurusan ibadah haji dan umrah harus menjadi hak para umat Islam bersama-sama.

Selain itu, Arab Saudi dianggap tidak dapat menjalankan pengurusan dengan betul dan betul. Oleh itu negara-negara Islam sepatutnya membuat tuntutan yang serius untuk mengambil alih pengurusan haji dan umrah dan kota suci Mekah dan Madinah. Dengan cara itu, diharapkan pengurusan ibadat suci umat Islam dapat dilaksanakan dengan betul, tepat dan sesuai dengan agama Islam.

– Media Adil