Seorang Kongres Amerika Syarikat percaya bahawa Amerika mesti menamatkan sokongan bantuan ketenteraan dan ekonomi untuk rejim Israel. Ini menyebabkan anggota Kongres tersebut mendapat kritikan daripada ahli demokrat yang berdarah Yahudi.

Ini dinyatakan oleh Anggota Kongres Alexandria Ocasio-Cortez, anggota wanita termuda di Dewan Perwakilan Aamerika, Ahad (14/04) lalu, dalam program khusus “Skullduggery” di “Yahoo”.

Beliau mengatakan, “Saya fikir (memotong bantuan ketenteraan dan sokongan ekonomi Amerika untuk Israel) adalah sesuatu yang boleh dibincangkan.” Beliau menambah bahawa idea ini “pasti” dicadangkan.

Cortez juga menyebut Benjamin Netanyahu sebagai “tokoh yang mirip dengan Trump”, berikutan rancangannya untuk menubuhkan penempatan rejim Israel secara rasmi di Tebing Barat ke dalam kedaulatan penjajah Israel.

Dia berkata, “Saya fikir apa yang kita benar-benar melihat ialah peningkatan kezaliman di seluruh dunia.”

Pada hari Isnin (15/04), sehari selepas Cortez mengeluarkan kenyataan, Kongres Yahudi Aamerika mengeluarkan kenyataan yang mengutuk komentarnya.

Satu tinjauan yang dijalankan oleh majalah The Economist UK mendedahkan bahawa, sokongan untuk rejim Israel di kalangan masyarakat Amerika telah merosot, terutama di kalangan penyokong Parti Demokratik, liberal, golongan muda dan wanita.

Pada Hari Bumi, di Times Square, demonstrasi diadakan oleh Gerakan “New York for Palestine”, yang disokong oleh beberapa pertubuhan awam.