Duta khas AS ke Venezuela Eliot Abrams mengesahkan bahawa Washington telah mendesak India untuk berhenti membeli minyak Venezuela.

“Kami mengatakan bahawa anda tidak boleh membantu rejim ini, anda mesti berada di sisi rakyat Venezuela,” Abrams dipetik sebagai berkata, sambil menambah bahawa White House telah memberikan mesej yang sama kepada kerajaan lain.

Terdahulu, Bloomberg melaporkan bahawa Caracas menghantar 620,000 tong sehari ke India pada separuh pertama Februari, 66% lebih tinggi daripada penghantaran harian purata pada bulan sebelumnya.

Sebagai jawapan, jurucakap Kementerian Luar Negeri India Rufesh Kumar berkata New Delhi akan mengabaikan tekanan AS dan meneruskan perdagangannya dengan Venezuela.

Terdahulu pada bulan Februari, Penasihat Keselamatan Negara John Bolton menimbulkan ancaman kepada sesiapa yang mempunyai hubungan perniagaan dengan Venezuela, memetik “negara dan syarikat yang menyokong Presiden Venezuela Nicolas Maduro kerana sumber Venezuela tidak akan dilupakan.”

Washington mengenakan sekatan ke atas syarikat minyak Venezuela yang dikendalikan oleh kerajaan PDSA pada Januari, menyekat aset USD 7 bilion dalam aset PDVSA dan mendesak firma lain untuk memutuskan hubungan dengan syarikat itu sehingga 11 Mac. Tarikh akhir itu dilanjutkan sehingga 10 Mei.

Keputusan itu dibuat selepas pemimpin pembangkang Juan Guido mengisytiharkan dirinya sebagai presiden. Amerika Syarikat segera mengakui bahawa ia adalah ketua negara Venezuela, dengan banyak sekutunya mengikuti tuntutan. Walau bagaimanapun, Rusia, China, Mexico, Turki dan beberapa negara lain telah menyokong Nicolas Maduro sebagai satu-satunya presiden Venezuela yang sah.