Komando yang mengendalikan salah satu serbuan ketenteraan India yang paling kontroversi terhadap kumpulan militant Sikh telah dilatih oleh ejen Israel Mossad, lapor sebuah surat khabar India.

Menulis untuk India Today dengan merujuk kepada serbuan di salah sebuah tempat paling suci dalam tradisi Sikh, Prabhash K Dutta mendakwa bahawa serangan yang dikenali sebagai “Operasi Blue Star” telah dijalankan oleh komando India yang dilatih oleh ejen Israel ketika India enggan memiliki hubungan diplomatik dengan Israel.

Para komando yang memasuki Kuil Emas pada 6 Jun 1984, menurut Dutta mereka adalah sebahagian daripada Kumpulan Khas Syarikat Komando ke-56 Tentera India. Mereka adalah satu-satunya unit pasukan India yang telah menerima latihan khusus. Kumpulan Khas atau komando SG, sebagaimana yang dipanggil pada masa itu, telah dilatih oleh pasukan pakar Mossad, organisasi perisikan Israel.

Peperangan Menentang Rakyat

Tiga puluh empat tahun, operasi yang membawa kepada pertempuran antara militan Sikh dan komando India, terus memecah belahkan negara.

Kejadian itu berlaku kira-kira 100 kaki dari dataran suci “Harmandir Sahib”, tempat suci Sikh yang terletak di dalam kompleks Kuil Emas.

Laporan rasmi menunjukkan jumlah kematian di kalangan tentera India adalah sebanyak 83 dan jumlah kematian awam berjumlah 492, walaupun anggaran sebenarnya mungkin jauh lebih tinggi. Keputusan kerajaan India untuk menghadkan liputan media memicu spekulasi mengenai cubaan melindungi jumlah sebenar mangsa.

Apa yang berlaku selepas itu telah menggemparkan negara. Perdana Menteri Indira Gandhi, yang dilihat oleh anggota militan Sikh sebagai orang yang bertanggungjawab atas serbuan itu, dibunuh pada 31 Oktober 1984, oleh dua orang pengawal Sikhnya.

Negara itu menghadapi krisis berikutan pembunuhan itu. Rusuhan anti-Sikh dilakukan di seluruh India selama beberapa hari, membunuh beribu-ribu orang Sikh. Pengeboman pesawat Air India Flight 182 pada tahun 1985 dianggap sebagai membalas dendam. Pesawat itu terhempas ke Lautan Atlantik. Seramai 329 orang telah terbunuh.

Beribu-ribu askar Sikh mengatakan bahawa operasi lebih lanjut dilakukan oleh komando India untuk menyingkirkan para aktivis Sikh dari Kuil Emas.

sumber : MediaAdil