Beberapa institusi hak asasi manusia, khususnya Organisasi Antarabangsa Amnesty, pada 4 Januari mengeluarkan satu kenyataan mengecam tindakan pengiriman senjata oleh Perancis ke Arab Saudi dan UAE untuk digunakan untuk operasi ketenteraan ke atas Yaman.

Kedua-dua negara itu iaitu Arab Saudi dan UAE telah terbukti melanggar undang-undang antarabangsa dan jenayah perang ke atas Yaman.

Selepas bocor satu laporan khas mengenai penjualan senjata dan peralatan ketenteraan pada 2017, AFP melaporkan bahawa 60 peratus daripada penjualan senjata Perancis adalah oleh negara-negara di Asia Barat. Arab Saudi adalah satu-satunya negara yang membeli senjata dan peralatan sebanyak 1.38 bilion Dolar pada 2017, lebih banyak berbanding tahun 2016 dan 2015.

Sementara itu, Organisasi Antarabangsa Amnesty bersama Pertubuhan Senjata Ketenteraan dalam satu kenyataan bersama mendedahkan bahawa Riyadh, sebagai tambahan kepada jenayah kemanusiaan dan pelanggaran undang-undang antarabangsa, kini telah menjadi pembeli senjata kedua terbesar di Perancis menjelang 2017.

Di samping itu, ahli-ahli kanan Penguasa Senjata Tentera Antarabangsa mendedahkan bahawa semua negara yang bergabung dengan Arab Saudi dalam menyerang Yamen adalah pembeli senjata Perancis.

“UAE, Kuwait, Arab Saudi dan Mesir yang semuanya pihak yang terlibat secara langsung dalam perang Yaman adalah pembeli senjata Perancis,” katanya.

Tambahan pula, dengan dana yang kukuh, beliau berkata, “Penerusan tindakan ini jelas merupakan penghinaan terhadap undang-undang antarabangsa dan pelanggaran perjanjian perdagangan senjata dan sikap umum yang telah dipersetujui oleh Kesatuan Eropah untuk mencegah pengiriman senjata ke negara-negara yang terbukti melakukan kejahatan perang.”

Salah seorang ahli utama organisasi itu mendedahkan, “Laporan baru yang dikemukakan kepada Parlimen Eropah adalah usaha yang serius untuk mengelakkan kekaburan dan menghalang pemindahan dan mengelakkan undang-undang antarabangsa.”

Sebelumnya, Belgium dan Jerman telah memutuskan untuk berhenti menjual senjata mereka ke Arab Saudi atas dasar jenayah perang yang dilakukan oleh Arab Saudi di Yaman.

sumber – MediaAdil